Първата ни рецепта "Царевичен кекс с аромат на цитруси и роза" посвещаваме на холандския гений Vincent Van Gogh
Винсент Вилем ван Гог (30 март 1853 - 29 Юли, 1890 ) е холандски художник пост-импресионист. Неговите картини и рисунки са едни от най-известните, най-популярни и най-скъпите в цял свят.
Ван Гог прекарва ранните години от съзнателния си живот като работи за една дилърска фирма на картини и изкуство. След като за кратко е бил учител, той става мисионер в много беден минен район. Не се впуска в рисуването до 1880 година. Първоначално, Ван Гог е работил само с мрачни цветове, докато не се запознал с Импресионизма и Нео-импресионизма в Париж. Там той започва да включва в картините си по-ярки цветове и стил на живописта в уникално разпознаваем стил, който е напълно развит по времето когато е в Арл, Франция. През последните десет години от живота си той произвежда повече от 2000 произведения, включително около 900 картини и 1100 рисунки и скици.
По-голяма част от най-известните му творби са били произведени през последните две години от живота му, през което време той отрязва част от лявото си ухо след като приятелството му с Пол Гоген е прекратено.
По-късно има повтарящи се пристъпи на душевно заболяване, което довежда до неговото самоубийство.
Винсент Ван Гог (1853-1890)
Corn Harvest in Provence
Масло: 51 x 60 см
Местоположение: Израелски музей, Йерусалим
За глазурата:
- 100 мл изцеден сок от грейпфрут
- 100 гр пудра захар
- Етерично масло от лимон
Разбийте внимателно с миксер омекналото на стайна температура масло. Сложете етеричните масла от мандарина и роза. Прибавете захарта и разбийте с миксер в продължение на 5 минути докато маслото стане прозрачно жълто. Прибавете яйцата едно по едно.
Смесете сухите съставки предварително и ги прибавете на порции към маслено-яйчената смес. Разбийте до пълно хомогенизиране на сместта. Прибавете остатъка от прясно изцедения сок от грейпфрут (останалите 100 мл запазете за глазурата) и разбъркайте с дървена шпатула.
В намазнена тавичка (или в тавичка с хартия за печене) изсипете кексовата смес. Разстелете равномерно и изсипете равномерно сушените плодове нарязани предварително на малки парчета. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса без вентилатор в продължение на 45 минути. Проверете готовността с клечка за зъби. Извадете от фурната и охладете на скара за около 10 минути.
Докато се пече кексът пригответе глазурата като смесите съставките и възврите сместта на котлона. Оставете да се охлади. Когато сместта е достатъчно охладена поставете етеричното масло от лимон. Разнесете равномерно глазурата върху готовия кекс.
Предлагаме ви, докато приготвяте този полезен, екологичен и ароматен царевичен кекс, да послушате музиката на Джакомо Майербер, който е творил по времето на Ван Гог.
Джакомо Майербер - "Хугенотите" (опера от 1836)
Предлагаме ви, докато приготвяте този полезен, екологичен и ароматен царевичен кекс, да послушате музиката на Джакомо Майербер, който е творил по времето на Ван Гог.
0 коментара:
Публикуване на коментар